Help de bijen met een groendak

De bijen hebben het moeilijk. De bijensterfte neemt jaar na jaar toe en dat is geen goed nieuws, niet voor de mens en ook niet voor ons ecosysteem. Meer dan 75% van onze voedingsgewassen is afhankelijk van de bestuiving door insecten. Dankzij de bijen genieten wij van groenten en fruit, maar ook van koffie, zonnebloemolie en mosterd. Maar niet enkel ons voedsel is afhankelijk van de bijen, ook katoen heeft de bestuiving hard nodig voor een grote opbrengst en hoge kwaliteit. De belangrijkste oorzaken van bijensterfte zijn de varroamijt (een parasiet), minder voedsel en het gebruik van pesticiden door de mens.

Overleven

We hebben de bijen dus hard nodig om te kunnen overleven. Maar jij kunt op een eenvoudige manier de bijen helpen, namelijk door voor een groendak Floradak te kiezen! Door het permanent aanwezig zijn van begroeiing en – bloeiende – bloemen en planten worden bijen aangetrokken. Dankzij het drielagig-groendaksysteem is er een waterreservoir aanwezig waardoor de bloemen water krijgen. Ze moeten voldoende, maar ook niet te veel water krijgen. Dankzij natuurlijke verdamping – via het Floratex doek – staan de planten en bloemen nooit met hun wortels in het water, maar krijgen ze de juiste hoeveelheid water op het juiste moment.

Door de hoge opslagcapaciteit van het water blijft de bodem – en dus ook de beplanting – langer vochtig. Hierdoor is het in droge periodes niet nodig om het groendak te besproeien. Bovendien blijft het groendak altijd mooi groen. Een Floradak groendak is dus de ideale plek voor bijen om te verblijven én te overleven.

Bijenhotel

Om ze nog extra te helpen, kun je een bijenhotel installeren op je groendak. Dit kun je bijvoorbeeld bestellen bij Natuurpunt, maar je kunt het ook zelf maken! Houtblokken met boorgaten zijn ideale nestgelegenheden voor deze ijverige bijen. In combinatie met de bloemen en planten van het Floradak wordt jouw dak een heus bijenparadijs.

Meer informatie over een Floradak? Neem dan zeker contact met ons op!