De voordelen van wateropslag van groendaken

Door de aanhoudende hitte en droogte heeft de natuur het erg zwaar en snakken de planten naar een beetje water. Groendaken zijn hier gelukkig beter tegen bestand dankzij hun capaciteit om water op te vangen.

Wateropslag

Een doorsnee groendak kan ongeveer 35 liter water per vierkante meter opvangen en vasthouden, een Floradak zelfs meer dan 50 liter! Ongeveer 50% van het regenwater wordt opgevangen door het buffersysteem van groendaken. Hiervan verdampt een gedeelte terug in de atmosfeer, een ander gedeelte wordt opgenomen door de planten en het overige water vloeit, vertraagd, af naar de riolering.

Het water wordt opgeslagen in de onderliggende substraat- en drainagelaag. De waterberging, de hoeveelheid water dat een groendak kan opnemen, is afhankelijk van de dikte en het type substraat, de drainage en de gekozen vegetatie. Zo neemt een daktuin, met rijk begroeide vegetatie, meer water op dan een extensief groendak.

Voordelen

De wateropslagcapaciteit van groendaken brengt heel wat voordelen met zich mee:

– Hoe meer water een groendak kan opslaan, hoe meer verschillende planten er kunnen groeien. Dit is gunstig voor de biodiversiteit, aangezien het verschillende insecten aantrekt.

– Door de hoge opslagcapaciteit van het water blijf de bodem en dus ook de beplanting langer vochtig. Hierdoor is het in droge periodes niet nodig om het groendak te besproeien.

– Groendaken zorgen niet enkel voor een goede isolatie van het gebouw zelf, ook de stadsomgeving wordt aanzienlijk frisser! Door de verdamping van het water, koelt de omgeving eromheen af. ’s Nachts is het in de stad zo’n 6 graden warmer dan op het platteland. Door middel van voldoende groendaken zou dit temperatuurverschil gemakkelijk gehalveerd kunnen worden.

– De verdamping van het water zorgt dus voor een koelere lucht, die ook uw zonnepanelen ten goede komen. Door deze frissere lucht wekken zonnepanelen meer elektriciteit op.

– Bij hevige regenbuien kan het rioleringsstelsel overbelast geraken en daardoor overstromingen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat een groendak de hoeveelheid water dat in het riool terecht komt, kan terugbrengen met zo’n 70 tot 95%. Volgens een onderzoek van de KU Leuven hadden de overstromingen in Antwerpen van 2016 met een derde verminderd kunnen worden door voldoende groendaken in de stad.

Wilt u meer informatie? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen!